Museum De Zwarte Tulp, hét museum over de bloembollencultuur en -kunst, is gevestigd in Lisse, het hart van de Bloembollenstreek. 

In Museum De Zwarte Tulp beleven bezoekers de Bloembollenstreek aan de hand van een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin en schoolgaande jeugd. Het museum vertelt over 500 jaar geschiedenis van de streek, de werkzaamheden op het land 100 jaar geleden en nu, en de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten. 

Lopend langs de 17 meter lange tijdlijn duik je in de verhalen van de Nederlandse bloembollengeschiedenis: de komst van de tulp naar Europa en Nederland, de tulpomanie – ook wel de tulpengekte genoemd – in de 17de eeuw, de hyacintenspeculatie in de 18de eeuw en het mysterie van de zwarte tulp. Je wordt meegenomen door de seizoenen aan de hand van authentieke werktuigen en waan je tijdelijk in het leven van een bollenkweker. Ontdek hoe de wetenschap van groot belang is geweest voor de toekomst van de bloembollenteelt en waag zelf een poging tot het ontwikkelen van een nieuwe tulpensoort. 

Laat je verrassen door kunstenaars die zich door de eeuwen heen hebben laten inspireren door bolgewassen tot werk van bijzondere schoonheid. Zo bezit het museum een prachtige prentencollectie bestaande uit 750 botanisch prenten en een kunstcollectie met schilderijen, glas, zilver en porselein die allemaal zijn voorzien van voorjaarsbloeiende bolgewassen. 

Tentoonstelling William Morris
Patronen van Bloemen in Museum De Zwarte Tulp vanaf 17 maart tot en met 6 augustus 2017. 

Dit voorjaar staan de bloempatronen van William Morris (1834 – 1896) centraal in Museum De Zwarte Tulp. Morris’ ontwerpen kenmerken zich door een overvloed aan bloemen, repeterende patronen en intens kleurgebruik. De Morris & Co. behangsels en stoffen worden – ooit met de hand gedrukt maar nu machinaal – nog steeds, ruim honderd jaar later, geproduceerd en wereldwijd verkocht. 

William Morris (24 maart 1834 – 3 oktober 1896) is een belangrijke ontwerper van het 19de-eeuwse Engeland. Hij was een van de grondleggers van de Arts and Crafts beweging. Deze beweging, waarbij ambacht voorop stond, veranderde het Engelse interieur. 

Kortom, breng een bezoek aan Museum De Zwarte Tulp!

Lees meer op de website van Museum de Zwarte Tulp