Ontdek deze prachtige streek te voet via het Wandelnetwerk Bollenstreek. Het is een netwerk van wandelroutes in de Bollenstreek en werkt met een knooppuntsysteem, net zoals bij fietsknooppunten. Op diverse startpunten en langs de routes staan panelen met de routekaarten, knooppunten en informatie over de omgeving. Onderweg wijzen paaltjes je de weg van knooppunt naar knooppunt. Op die manier is in totaal 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes gemaakt.   

De routes lopen grotendeels over verharde paden, maar gaan ook over dijken, weilanden en bollenland. Zo is de natuur dichtbij, zie je planten en bloemen en hoor je de vogels zingen. Om je een handje te helpen zijn er in het land overstapjes en bruggetjes gemaakt. Avontuurlijke trekpontjes zorgen op een aantal plaatsen voor de oversteek.

Een kaart van Wandelnetwerk Bollenstreek is gratis verkrijgbaar bij de VVV Lisse of  te downloaden

De wandelkaart Bollenstreek van Falk is gebaseerd op het wandelknooppunten netwerk. De kaart heeft 12 prachtige ommetjes in de streek, 3 dag-wandelingen en 8 wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De kaart kost € 8,99 en is verkrijgbaar bij VVV Lisse. 

——————————————————————————————————————————————————

Wandelroutes van Wandelnetwerk Bollenstreek 

De kaart van Wandelnetwerk Bollenstreek met alle 20 wandelingen in de hele streek is gratis verkrijgbaar bij de VVV Lisse of hier te downloaden

Wandelroutes van Route.nl

Wandelroutes van Touristisch Overstap Punt (TOP) Lisse 

Wandelroutes overig

Audiotours IZI-travel

——————————————————————————————————————————————————

Wat is een TOP?
Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Een 'knooppunt' waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. In de nabije omgeving van de TOP is vaak horeca te vinden.  Een TOP is dus altijd een goed startpunt voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt.

De wandel- en fietroutes bij TOP Lisse voeren je in het voorjaar langs de kleurige bollenvelden (eind maart-eind april/begin mei). Het hele jaar door kun je in de streek rondom het dorp Lisse genieten van het polderlandschap, de bossen en prachtige duinen aan de kust. Het dorp Lisse heeft een gezellig horecaplein, ’t Vierkant met vlakbij een winkelcentrum, waar men diverse authentieke winkels kan vinden.

Locatie
Stationsweg 59, 2161 AM Lisse (bij oude station Lisse) 

Aanbevolen afslag
- A44: 3-Noordwijkerhout naar N208
- A4: 4-Nieuw Vennep naar N207

——————————————————————————————————————————————————

Bezienswaardigheden Lisse

Tip 1: Landgoed Keukenhof
Het sfeervolle en bosrijke Landgoed Keukenhof ligt midden in de Bollensteek. Een bezoekje brengen aan het landgoed met het kasteel, de tuinen, kunstexposities, horeca, kinderboerderij en natuur- en milieubezoekerscentrum is zeker een aanrader!
Adres: Keukenhof 1, Lisse Telefoon: T 0252 465 587 Internet: www.kasteelkeukenhof.nl

Tip 2: Bloemententoonstelling Keukenhof
Als u de lente optimaal wilt ervaren, breng dan in de periode maart t/m mei een bezoek aan de grootste bloementuin van Nederland. In het 32 hectare grote park bloeien maar liefst zeven miljoen bloembollen. Verder worden hier doorlopend prachtige binnententoonstellingen georganiseerd.
Adres: Stationsweg 166a, Lisse Telefoon: 0252-465564 Internet: www.keukenhof.nl

Tip 3: Museum De Zwarte Tulp
Vijf eeuwen bloembollencultuur zijn samengevat in Museum De Zwarte Tulp. Het museum laat zien hoe bloembollen worden gekweekt en hoe nieuwe soorten zijn gecreëerd.
Adres: Grachtweg 2A, Lisse Telefoon: 0252-417900 Internet: www.museumdezwartetulp.nl

Tip 4: Dorpshart Lisse
Het dorpshart van Lisse is ontstaan vanuit het plein ’t Vierkant. De eerste bewoning van Lisse rond 1198 bestond uit een aantal huizen rondom de duintop ’t Vierkant. Inmiddels is dit een plein die inwoners en bezoekers weten te vinden om een hapje en drankje te nuttigen. Het plein is gesitueerd aan de Heereweg ter hoogte van de huisnummers 220-240.  Internet www.dorpshartlisse.nl

Tip 5: ’t Huys Dever
’t Huys Dever is kort na 1375 gebouwd door Reinier Dever of d´Ever, afkomstig van Hollandse edelen. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek. Behalve Dever zijn zij allemaal verdwenen.  
Adres: Heereweg 349-A, Lisse Telefoon: 0252-411430 Internet: www.kasteeldever.nl