Het Verleden van de Velden – Archeologische vondsten uit de Duin- en Bollenstreek

Museum de Zwarte Tulp toont diverse archeologische vondsten uit de Duin- en Bollenstreek. Dit naar aanleiding van het boek “Het Verleden van de Velden” uit 2018 van archeoloog Jeroen van Zoolingen. De tentoonstelling is een vervolg op de tentoonstelling die eerder was te zien in het Archeologisch Museum Haarlem.

Bloembollen worden al vele jaren geteeld in de Bollenstreek, maar al duizenden jaren daarvoor woonden en werkten hier ook al mensen. Door afgravingen en archeologisch onderzoek zijn tal van vondsten en sporen uit het verleden gevonden, die in de bodem bewaard zijn gebleven. Van de eerste bewoning in de steentijd zo’n 5000 jaar geleden, of de vroege boeren uit de bronstijd en ijzertijd, tot de levendige Romeinse tijd met forten en kampen langs de Rijn, en de vele middeleeuwse kastelen en kloosters.

In de tentoonstelling zijn uit iedere periode bijzondere voorwerpen te zien, zoals de oudste vondst uit de streek, een vuurstenen beitel gevonden in Lisse. Maar ook werktuigen en sieraden uit de bronstijd uit Hillegom en aardewerk uit Romeins Valkenburg. Kom kijken en verwonder u over het rijke, archeologische verleden van de velden!

Tijdens de tentoonstelling zullen er lezingen en andere activiteiten plaatsvinden:
Dinsdag 19 november
lezing ‘Het verleden van de Velden’ door Jeroen van Zoolingen.
Woensdag 27 november
lezing ‘De Bollenstreek – landschap en erfgoed van de bloembollencultuur’ door Marca Bultink.

Voor beide lezingen geldt aanvang 20.00 uur (inloop museum 19.30 uur) en kosten € 8,00 (incl. kop koffie/ thee).

Vanaf Woensdag 16 oktober 2019 tot en met Zondag 26 januari 2020

Dag Van Tot