Lenteflora Lisse

De Lenteflora is een jaarlijkse huisbroei- en bloemententoonstelling in Lisse. De Lenteflora is niet commercieel, maar wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. De insteek is plezier en het onder de aandacht brengen en houden van de bloembollencultuur. De Lenteflora bestaat sinds 1933 en is daarmee de oudste bloemententoonstelling van Nederland.

De Lenteflora bestaat uit drie onderdelen, de huisbroei, de vrije inzendingen en de scholierenbroei. 

Huisbroei
De deelnemers van de huisbroei krijgen ieder elf dezelfde potten met bloembollen aangeleverd. Dit zijn tulpen, hyacinten, narcissen en bijgoed. In ongeveer vier weken tijd proberen de deelnemers deze allemaal in bloei te krijgen. Voorwaarde is dat dit in en/of om het huis gebeurd. Geen kassen of koelcellen dus!

Vrije inzendingen
De prachtige bloemen van de vrije inzendingen vormen ieder jaar de basis voor de bloemenshow. Dit onderdeel wordt verzorgd door professionele kwekers. Zij broeien hun eigen gekozen assortiment bloembollen op potten.

In tegenstelling tot de huisbroei mag bij de vrije inzenders wel gebruik gemaakt worden van kassen en koelcellen. Overplanten is ook hier niet toegestaan. Alles moet op pot geplant en gebroeid worden. Hierdoor krijg je een reëel beeld hoe de bloembollen daadwerkelijk groeien.

De vrije inzenders kunnen meedoen met de onderdelen: tulpen, narcissen, hyacinten en bijzondere bolgewassen.

Scholierenbroei groep 5
Alle kinderen uit groep 5 van de deelnemende basisscholen hebben een potje opgeplante narcissenbollen gekregen met de vraag deze zo goed mogelijk te verzorgen. Als na ongeveer twee weken de narcissen op z'n mooist bloeien, is het de bedoeling dat de kinderen hier een foto van maken. Deze foto leveren zij in bij de juf of meester op school. Dit mag een mooie collage van foto's zijn, een creatieve foto, maar een gewone foto mag ook. De kinderen mogen zich op een creatieve manier uitleven, als het geheel maar op een A4 past.

Per klas worden al deze kleine kunstwerkjes en foto's door de kinderen onder leiding van de juf of meester in een grote collage verwerkt. Door de Lenteflora worden de grote collages bij de deelnemende scholen opgehaald, waarna zij een mooie plek krijgen binnen de tentoonstelling. De klas met de als mooiste beoordeelde collage zal worden beloond met een wisselbeker.

Het thema dat tijdens de tentoonstelling van 2019 centraal staat is: 'Carnaval, polonaise de lente in!'.

Praktische informatie

Prijs
toelichting prijs Toegang: gratis
Dag Van Tot Toelichting
Vrijdag 21 februari 2020 19:00 21:00
Zaterdag 22 februari 2020 10:00 17:00
Zondag 23 februari 2020 10:00 17:00
Maandag 24 februari 2020 08:00 17:00