'Monument voor de Gevallenen'

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Lisse is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens herinnert het aan twee Nederlandse militairen uit Lisse die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indiƫ zijn gesneuveld. De namen van de twee omgekomen militairen luiden: J.J. Kortekaas en N.P. Obdam.

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Onthulling: 4 mei 1951
Beschrijving Vorm en materiaal:
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Lisse is een bronzen beeld van een zich oprichtende, naakte mannenfiguur die zijn armen in een afwerende houding boven zijn hoofd houdt. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het beeld is 1 meter 90 hoog, 77 centimeter breed en 73 centimeter diep. Voor de sculptuur is een zwarte gedenksteen geplaatst op een schuin oplopend voetstuk.
Tekst:
De tekst op het voetstuk van het beeld luidt:

'MET STEUN VAN
DE ALMACHTIGE
1940 - 1945'.

Symboliek:
Het monument staat symbool voor de wederopstanding en voor de overgang van droefheid naar vreugde. Na jaren van onderdrukking en ellende hervindt Nederland zijn vrijheid en soevereiniteit. Het beeld symboliseert tevens het levende besef van een voortdurende worsteling. Om de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.
Wijziging:
De gedenksteen is in 2002 aan het monument toegevoegd.
Locatie:
Het monument is geplaatst op de hoek Oranjelaan/Heereweg in Lisse.

Oranjelaan Model.NdtrcItem.HouseNumber
2161 KC, Lisse