Museum De Zwarte Tulp: Stephanie Syjuco – Orange Alert!

Museum de Zwarte Tulp toont de kunstinstallatie ‘Orange Alert!’ van de belangrijke hedendaagse kunstenares Stephanie Syjuco (1974). Het is haar eerste museale presentatie in Nederland, gemaakt speciaal voor ‘Mayflower 400 jaar’. Met de installatie verbeeldt de Amerikaanse kunstenares haar ideeën over immigratie.

De installatie ‘Orange Alert!’ bestaat uit onderdelen van drie eerdere series die ze voor deze gelegenheid op een nieuwe manier heeft gecombineerd: foto’s van bloemen en kleurkaarten die gebruikt worden als referentie voor prints in kranten en tijdschriften. Deze prints gebruikte ze eerder in de serie ‘Cargo Cults’ (2013-2016) waarbij portretten van immigranten naast een kleurenmeetlat werden gelegd waardoor hun ‘ras’ als het ware werd gemeten.

De bloemen waren eerder te zien in de series ‘Neutral Orchids’ (2016) en ‘Hard Light’ (2019). De bij uitstek internationaal geteelde orchideeën in ‘Neutral Orchids’ zijn bespoten met industriële grijze primerverf en gefotografeerd tegen een neutrale grijze achtergrond. In deze ‘bevroren’ staat zweven ze tussen leven en dood. De blanke lelies en tulpen in de serie ‘Hard Light’ zijn beschilderd met respectievelijk fluorescerende verf (een knipoog naar de huidige president van de Verenigde Staten en zijn beleid) en zwarte lak waarmee naar de schandalen van ‘Black Face’ en onze eigen ‘Zwarte Piet’ wordt verwezen.

Stephanie Syjuco (1974, Manila, Filippijnen) studeerde aan de Stanford University en het San Francisco Art Institute. Haar werk was o.a. te zien in MoMA/P.S.1, het Whitney Museum of American Art in New York, SFMOMA in San Francisco. Haar werk is opgenomen in de permanente collecties van o.a. het Museum of Modern Art in New York en het Smithsonian American Art Museum in Washinton D.C. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Catharine Clark Gallery in San Francisco en Livingstone Gallery in Den Haag.

Meer info: www.stephaniesyjuco.com

Praktische informatie

Vanaf Dinsdag 2 juni 2020 tot en met Zondag 27 september 2020

Dag Van Tot
Zondag 10:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00