't Huys Dever

In 1182 bestond Lisse uit vijf boerderijen. In 1375 komt er een woontoren bij die ridder Reinier d’Ever, telg uit een edel geslacht, bouwt voor zijn gezin. ’t Huys Dever, een donjon, blijft lang familiebezit. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek; behalve Dever zijn zij alle verdwenen.

Door slechte fundering en verwaarlozing stortte een deel daarvan in 1848 in; daarna werden gaandeweg de muren gesloopt door iedereen, die stenen nodig had. In 1862 stortte het dak van de woontoren eveneens in, maar de zware muren weerstonden alle vernielzucht.

Al het houtwerk was verdwenen, raam- en deuropeningen waren verbrokkeld en er groeiden gras en vlierstruiken boven op de muur, waar de eenden nestelden. Ook de voet van de muur, juist boven de waterlijn van de vroegere gracht, was zwaar beschadigd.

Tot in 1963 een groep vrienden, de vrienden van ’t Huys Dever, besluit samen weer op te bouwen. De spiegels van de raamluiken dragen sindsdien wapenkleuren van het geslacht d’Ever: rood, goudgeel en blauw, als herinnering aan de bouwer en eerste bewoner. Wie nu binnenstapt, waant zich weer in een middeleeuws sprookje!

Praktische informatie

Accommodatie
Soort gebouw Buitenplaats
Faciliteiten (Algemeen)
Garderobe Onbewaakte garderobe
Vervoer
Eigen parkeerterrein Ja

Dag Van Tot
Zondag 14:00 17:00
Woensdag 14:00 17:00
Donderdag 14:00 17:00
Vrijdag 14:00 17:00
Zaterdag 14:00 17:00

* Ook geopend: 2de paasdag, 2de pinksterdag en 2de kerstdag NB. ’t Huys Dever kan incidenteel gesloten zijn doordat een huwelijk of een andere activiteit plaats vindt die alleen toegankelijk is voor genodigden. Het is raadzaam als je speciaal komt om ’t Huys Dever te bezoeken vooraf, tussen 14.00-17.00, te bellen of er niet een besloten activiteit plaatsvindt.