In 1182 bestond Lisse uit vijf boerderijen. In 1375 komt er een woontoren bij die ridder Reinier d’Ever, telg uit een edel geslacht, bouwt voor zijn gezin. ’t Huys Dever, een donjon, blijft lang familiebezit. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek; behalve Dever zijn zij allen verdwenen.

Door slechte fundering en verwaarlozing stortte een deel daarvan in 1848 in; daarna werden gaandeweg de muren gesloopt door iedereen, die stenen nodig had. In 1862 stortte het dak van de woontoren eveneens in, maar de zware muren weerstonden alle vernielzucht.

Al het houtwerk was verdwenen, raam- en deuropeningen waren verbrokkeld en er groeiden gras en vlierstruiken boven op de muur, waar de eenden nestelden. Ook de voet van de muur, juist boven de waterlijn van de vroegere gracht, was zwaar beschadigd.

Tot in 1963 een groep vrienden, de vrienden van ’t Huys Dever, besluit samen weer op te bouwen. De spiegels van de raamluiken dragen sindsdien wapenkleuren van het geslacht d’Ever: rood, goudgeel en blauw, als herinnering aan de bouwer en eerste bewoner. Wie nu binnenstapt, waant zich weer in een middeleeuws sprookje!

Lees meer op de website van Huys Dever