Ten zuiden van de toeristische trekpleister De Keukenhof, ligt een wat minder bekende, maar minstens zo interessante verrassing. Het Keukenhofbosch maakte vroeger ook deel uit van het Landgoed Keukenhof. Nu wandel je er - weg van alle drukte – prachtig over lommerrijke paden en lanen. Kijk vooral ook eens omhoog. In de oude bomen zitten overdag ransuilen lekker te suffen tussen de takken.

Het is heerlijk wandelen door het prachtige oude bos met grote, dikke bomen midden tussen de bollenvelden. Het Keukenhofbos is een gevarieerd en heuvelachtig bosgebied met beuken, eiken en naaldbomen. In de holtes van de oude bomen nestelen spechten, uilen, mezen en duiven. Blauwe reigers maken in het voorjaar grote nesten in de toppen van de grove dennen.

In het bos ‘proef’ je nog de 15e-eeuwse geschiedenis van slot Teylingen (in Sassenheim). Het bos waar je nu zo lekker wandelt, was namelijk het ‘keukenduin’ voor het slot. De opbrengsten uit dit duinbos, zoals wild, vee, kruiden en bessen, waren bestemd voor de keuken van het Slot Teylingen. Vandaar de naam Keukenhofbos.

Dat je in dit bos zo kunt genieten is overigens niet vanzelfsprekend. Eind 19e eeuw wilde men de duinen afgraven voor de bollenteelt. Graaf Van Lynden stak er gelukkig een stokje voor en weigerde het bos op te geven. Dus staat er nu op deze strandwal nog een authentiek strandwalbos met beuken, eiken en een enkele oude den. Gelukkig maar, want veel van deze strandwallen zijn verdwenen. Niet alleen vanwege de bollenteelt, maar ook vanwege de enorme stedengroei in de Gouden Eeuw. Strandwallen werden in die periode stukje bij beetje afgegraven voor bouwzand of om er kalkzandsteen van te maken.

Lees meer op de website van het Keukenhofbosch