Deze route bedraagt 45.51 km

Van Wassenaar tot de grens met Noord-Holland strekt zich een smalle maar afwisselende duinstrook uit: Hollands Duin. Een duinenrij die door de natuur en de mens samen is gemaakt. Wind en water vormden strand en duinen, de mensen legden aardappelakkertjes aan, wonnen water uit de duingrond en plantten bossen, waarop de natuur weer reageerde met planten die je nergens anders in de Nederlandse duinen vindt.

Vanaf de hoge duintoppen biedt Hollands Duin mooie vergezichten: op de bollenvelden achter de duinen, op de dorpen en natuurlijk op strand en Noordzee. Noordwijk is een moderne kustplaats met een rijke historie, een fantastisch 13 km lang zandstrand, levendige boulevards, een sfeervolle oude dorpskern, robuuste duinen, weidse bossen en kleurrijke bloembollenvelden. Katwijk bestaat uit de gedeeltes Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn. Het strand van Katwijk en de aangrenzende Boulevard zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Langs de bijna 2 kilometer lange Boulevard heeft u een prachtig uitzicht over het strand en de Noordzee. Ook zijn er verschillende paden die u door stukjes duin voeren.

Langs de Katwijkse Boulevard vindt u onder andere de Andreaskerk, ook wel Witte Kerk genoemd. Vuurtoren De Vuurbaak is ook te vinden op de Boulevard. Dit is een van de oudste vuurtorens van Nederland. Vanaf Katwijk gaat de route weer landinwaarts, om Voorhout heen naar Lisse. Historici zijn het nog steeds niet eens over de ouderdom van Voorhout, maar in elk geval meer dan 1000 jaar. In de dorpskern staat het voormalige geboortehuis van professor Herman Boerhaave, beroemd geworden als botanicus, scheikundige en chirurg.

Een van Nederlands belangrijkste kastelen, Teylingen, staat op het grondgebied van Voorhout. Het dateert van rond 1200 en haar belangrijkste bewoonster was Jacoba van Beieren (1401-1463). U bent weer terug in Lisse! Lisse is buiten het bollenseizoen om ook nog is het culinaire hart van de Bollenstreek. Geniet na van de fietsroute bij een van de vele horecagelegenheden. Of bezoek ons gezellig winkelcentrum of laat u verleiden tot een bezoek aan museum de Zwarte Tulp!

Download deze route!