Ontdek de Hollandse Plassen en de Bollenstreek

Tussen Leiden, Amsterdam en Utrecht liggen de Hollandse Plassen, een aantrekkelijk vaargebied bestaande uit onder andere de Westeinderplassen, de Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen en het Braassemermeer.

In het Hollands Plassengebied en De Bollenstreek biedt het netwerk van plassen en vaarten goede vaarmogelijkheden. De verre uitzichten vanaf het water over de lager gelegen en open landschappen, in combinatie met historische steden en dorpen, maken dit gebied  ideaal voor waterrecreatie. De grote plassen bieden volop ruimte voor watersport.

Varen door de Bollenstreek
De Bollenstreek is een unieke streek in Nederland. Het is een kleurrijk, historisch en landelijk gebied dat als een oase van rust midden in de Randstad ligt. Vanuit Haarlem en Leiden vaar je de mooie Bollenstreek binnen en in het voorjaar ervaar je de bloeiende bollenvelden. Het hele jaar is er beleving van ruimte en uitgestrekte polders met op de achtergrond de duinen.

Jachthavens in Lisse

 

Sloepennetwerk Bollenstreek
Langs de weg in Nederland kom je regelmatig bordjes tegen die je wijzen op recreatieve knooppunten. Zo ook op het water! Aan de hand van de knooppuntenkaart en de bordjes bepaal je zelf je route, je einddoel en het aantal kilometers dat je wil afleggen met je sloep. Vrijheid, flexibiliteit en het ontdekken van de wateren en de omgeving staan voorop!

Op de website Sloepennetwerk kun je eenvoudig je route uitstippelen. Hierbij kun je rekening houden met de lengte en duur van je tocht. Daarnaast wordt ook de doorvaarthoogte vermeld en rekening gehouden met de waterdieptes. Dit voorkomt oponthoud of lange wachttijden bij een te lage brug die open moet.

App
Voor de smartphones en tabletgebruikers is er de sloepennetwerkapp. De app is uitstekend onderweg te gebruiken in de sloep tijdens het varen. Ideaal om actueel te weten waar je bent, voor spontane vaartochtjes of wanneer je je route aan wilt passen om bijvoorbeeld een hapje of een drankje te nuttigen. De app herberekent de route en vaartijd direct, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan en kunt blijven genieten van al het natuurschoon en de bezienswaardigheden die je gegarandeerd onderweg zult tegenkomen.

Het navigeren wordt verder vergemakkelijkt door het in- en uitschakelen van de vele iconen, die aangeven waar je kunt overnachten, eten en drinken, waar de jachthavens zich bevinden en op welke plekken je aan wal kunt stappen voor een bezienswaardigheid zoals bijvoorbeeld een museum. Ook kun je direct zien waar je de sloep van brandstof kunt voorzien of waar de oplaadpunten voor de elektrisch aangedreven fluisterboten zich bevinden.

 

Kaart
Er is een kaart beschikbaar met daarop het hele sloepennetwerk in de regio. Deze is verkrijgbaar bij de VVV’s in de regio.

Sloepverhuur
Ben je niet in het bezit van een sloep? Geen nood! Ontdek de schoonheid van onze prachtige regio eens vanaf het water, heerlijk varen vanaf Lisse richting De Kaag, Leiden of Haarlem. Je zult verrast zijn!  Een sloep huren kan bij:

Ook in de omgeving zijn een tal van verhuurbedrijven te vinden, waar je een boot kunt reserveren en huren om je op de Hollandse wateren te begeven.

Sloepenroutes in de Bollenstreek